Hoe stel ik mijn versnellingsapparaat af? Welke onderdelen van mijn fiets verdienen geregeld een smeerbeurt?

Kan ik zelf mijn versleten remkabels vervangen? Hoe moeilijk is het om een nieuwe ketting te leggen? Is mijn geveerde vork correct ingesteld? Waarom piepen mijn schijfremblokken? Er zit speling op mijn balhoofd, wat moet ik doen?

 

Voor iedereen die zelf aan zijn fiets wil sleutelen, is er nu ‘BIKE REPAIR’ van Wielerbond Vlaanderen.

BIKE REPAIR demonstreert stap voor stap hoe je een racefiets en mountainbike onderhoudt, kleine

herstellingen uitvoert en het geheel afstelt. Net alsof je een professionele mecanicien aan je zijde hebt!

 

 

 

 

 

Inhoud (circa 200 min.):

 

POETSEN EN SMEREN

De DVD start met een gedetailleerde uitleg over hoe je jouw fiets schoonmaakt, welke onderdelen je wel en niet moet smeren en hoe je dat het handigste doet.  Alle componenten passeren de revue: ketting, versnellingen, kabels, remmen, bouten, pedalen, assen, frame, balhoofd, … en meer.

 

ZELF AAN JE FIETS SLEUTELEN

Vervolgens demonstreert de DVD een uitgebreide waaier aan basisvaardigheden zoals: derailleurs en remmen afstellen, versleten rem- en versnellingskabels vervangen, een ketting wisselen, een nieuwe (tubeless-) binnen- en buitenband steken, een wiel uitnemen, (schijf-) remblokken vervangen, remolie van schijfremmen verversen, schijfremmen ontluchten, piepende schijfremproblemen oplossen, … en meer.  Alle vaardigheden worden stapsgewijs en glashelder uitgelegd, net alsof je een professionele mecanicien aan je zijde hebt.

 

VERING, DEMPING EN BANDENKEUZE

Wie met een geveerde moutainbike rijdt, vindt op de DVD een stoomcursus: hoe je geveerde vork en demper haarfijn instellen. ‘Sag’, ‘compression’ en ‘rebound’ is weldra geen geheimtaal meer voor jou.  Aansluitend volgt er een stuk over de juiste MTB bandenkeuze: noppenprofiel, bandbreedte en druk.

 

BASISOPLEIDING MTB RIJTECHNIEKEN

Tot slot wijdt de DVD je in in de geheimen van de MTB-rijtechniek. Je leert er alles over kijktechniek, evenwicht,

stuurvaardigheid, hindernissen nemen, remmen zonder slippen, biken door modder, bochten nemen, … en meer.

Superinteressant voor wie graag veld- en bostochten maakt.